ΥΛΙΚΑ
- 500 gr. Αλεύρι Ζέας Νικέζη
- 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- ½ φλιτζάνι καστανή ζάχαρη
- ½ φλιτζάνι φυσικό χυμό πορτοκάλι
- 2 κουταλιές σούπας κονιάκ
- ½ κουταλάκι γλυκού μαγειρική σόδα
- 1 κουταλάκι γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1 κουταλάκι γλυκού κανέλα
- ελάχιστο γαρύφαλλο τριμμένο
- 100 gr. καρύδια τριμμένα
Για το σιρόπι:
- ½ φλιτζάνι καστανή ζάχαρη
- ½ φλιτζάνι μέλι
- ½ φλιτζάνι νερό
- 1 κομματάκι φλούδα πορτοκαλιού
- 1 μικρό ξυλάκι κανέλα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
• Χτυπάμε με σύρμα το ελαιόλαδο, τη καστανή ζάχαρη, το χυμό πορτοκάλι και το κονιάκ
• Προσθέτουμε τα στεγνά υλικά (αλεύρι, μαγειρική σόδα, μπέικιν πάουντερ και κανέλα) στο μείγμα και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά. Το αλεύρι Ζέας δεν χρειάζεται πολύ ανακάτεμα.
• Πλάθουμε 30 μελομακάρονα περίπου στο σχήμα που θέλουμε (μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και κουπ πατ για αστεράκια κλπ) και τα τοποθετούμε σε μία λαδόκολλα στο ταψί μας.
• Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170ο C για 20 – 25 λεπτά.
• Τα βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν Στο μεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι
• Βάζουμε σε μία κατσαρόλα όλα τα υλικά εκτός από το μέλι.
• Μόλις πάρουν βράση, κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε καλά.
• Όταν το σιρόπι κρυώσει λίγο και είναι ακόμα ζεστό, αλλά όχι καυτό, βουτάμε τα μελομακάρονα για μισό λεπτό περίπου, γυρνώντας τα και από τις δύο πλευρές.
• Τα τοποθετούμε σε μία πιατέλα και πασπαλίζουμε με τριμμένα καρύδια.
Καλή όρεξη !