Συνταγή για σπιτικό παστέλι

pasteli meli trofos gefsis nikezi
Συνταγή για σπιτικό παστέλι με μέλι Τροφός ! 🍯 👩‍🍳
Φτιάξτε το πιο παραδοσιακό και θρεπτικό σνακ με μέλι και σουσάμι ή ξηρούς καρπούς.
Ίσως το πιο υγιεινό γλυκό στον κόσμο αφού τα 2 υλικά του είναι υπερτροφές.
Ιδανικό για κάθε μέρα και για το σχολείο !

Υλικά :

  • 550γρ. σουσάμι
  • 450γρ. μέλι Τροφός
  • Φλούδα ενός λεμονιού (ακέρωτο)

Εκτέλεση :

  • Καβουρδίζουμε το σουσάμι σε αντικολλητικό τηγάνι με φαρδύ πάτο για περίπου 5 λεπτά σε μέτρια θερμοκρασία. Ανακατεύουμε συνεχώς ετσι ώστε να μη καεί. Μόλις αρχίζει να βγάζει τα έλαιά του και αποκτήσει χρυσοκίτρινο χρώμα, αποσύρουμε από τη φωτιά. Αδειάζουμε το σουσάμι σε άλλο σκεύος για να πέσει η θερμοκρασία του.
  • Ζεσταίνουμε το μέλι με τη φλούδα λεμονιού σε βαθύ σκεύος και σε χαμηλή θερμοκρασία, έτσι ώστε να μη καταστρέψουμε τα θρεπτικά του συστατικά. Δεν ανακατεύουμε το μέλι κατά τη διάρκεια του βρασμού.
  • Όταν αρχίσει να κοχλάζει, προσθέτουμε το καβουρδισμένο σουσάμι, σβήνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς. Όταν αρχίσουμε να δυσκολευόμαστε στο ανακάτεμα, το μίγμα μας είναι έτοιμο.
  • Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε αναποδογυρισμένο μεγάλο ταψί φούρνου, το βρέχουμε με ελάχιστο νερό και απλώνουμε το μίγμα του παστελιού. Αφαιρούμε τη φλούδα και τοποθετούμε από πάνω ακόμη ένα αντικολλητικό χαρτί. Λεπταίνουμε όσο επιθυμούμε με τη βοήθεια ενός πλάστη.
  • Κόβουμε το παστέλι σε μερίδες και αφήνουμε να κρυώσει.
  • Αποθηκεύουμε στο ψυγείο. Μπορούμε να τυλίξουμε σε ατομικές μερίδες με αντικολλητικό χαρτί.

Χρήσιμες συμβουλές:

  • Για σκληρό παστέλι, προσθέτουμε επιπλέον 50γρ. σουσάμι.
  • Για να κάνουμε ευκολότερη τη συνταγή, μπορούμε να προμηθευτούμε έτοιμοο καβουρδισμένο σουσάμι.
  • Η ίδια διαδικασία ακολουθείται και με αναποφλοίωτο σουσάμι, όμως, σε αυτή την περίπτωση προηγείται ξέπλυμα, στράγγισμα και στέγνωμα σε πετσέτα.

Εναλλακτικά,  μπορούμε να αφαιρέσουμε ποσότητα σουσαμιού και να αντικαταστήσουμε με ξηρούς καρπούς της αρεσκείας μας.

Xρησιμοποιούμε cookies για την εύρυθμη λειτουργία του ιστότοπου. Mε την πλοήγησή σας στο site συμφωνείτε στη χρήση των cookies.